Nieuws
‘Veel zaken rond letselschade duren jaren, slachtoffers voelen zich verdachte’
31 augustus 2020 – De handelswijze van de tegenpartij blijft niet zonder gevolgen: 43 procent kampt door het verloop van de zaak met psychisch leed, 59 procent ondervindt financiële nadelen. De helft van de ondervraagden zegt totaal geen grip te hebben op de afhandeling van hun zaak. Meer dan de helft voelt zich soms meer verdachte dan slachtoffer.
‘Wetgever moet slachtoffers van letselschade te hulp schieten’
15 januari 2020 – Hoewel het haaks staat op de Gedragscode behandeling letselschade – door verzekeraars onderschreven – duurt ruim 10 procent van alle letselschade zaken te lang, namelijk vijf tot tien jaar. Voor slachtoffers heeft dit grote gevolgen: zij kunnen zich vaak onvoldoende richten op hun herstel en daarbovenop zorgt dit vaak voor financiële problemen. Daarom moet de wetgever ingrijpen.
‘Stelsel van letselschade moet op de schop’
19 november 2019 – Het huidige stelsel van letselschadevergoeding moet worden herzien. Dat zegt het Verbond van Verzekeraars in een reactie op de eerder door CDA, PvdA en SP ingediende initiatiefnota over de behandeling van letselschades. De brancheorganisatie pleit voor een meer gestandaardiseerd systeem waarbij de verzekeraar van het slachtoffer de schade afhandelt en niet de verzekeraar van de tegenpartij.
‘Ernstige ongelukken ‘horrorglijbaan’ Duinrell door technische fouten’
26 september 2018 – Meerdere ernstige ongelukken met waterglijbaan X-Stream in Duinrell waren te voorkomen geweest als de apparatuur naar behoren had gewerkt. Dat blijkt uit interne documenten die deze krant via een WOB-verzoek in handen kreeg. Een gewonde zwemmer eist nu een schadevergoeding.
‘Zware verkeersongelukken amper bestraft’
30 april 2018 – Veroorzakers van ernstige of zelfs dodelijke verkeersongelukken worden in Nederland amper vervolgd. Onterecht, vindt de Vereniging Verkeersslachtoffers. Vorig jaar kwamen 613 mensen om in het verkeer, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Jaarlijks raken meer dan 21.000 mensen ernstig gewond bij verkeersongelukken. In het overgrote deel van deze gevallen doet het Openbaar Ministerie (OM) geen onderzoek. In 2017 belandden 460 ongelukken waarbij iemand omkwam of ernstig gewond was geraakt, wel bij het OM. Dat zijn tachtig zaken minder dan het jaar ervoor.
‘Eerste Kamer stemt in met smartengeld voor nabestaanden’
10 april 2018 – Nabestaanden en naasten van slachtoffers van bijvoorbeeld misdrijven, verkeersongelukken en medische missers kunnen voortaan aanspraak maken op smartengeld. Na de Tweede heeft ook de Eerste Kamer daarmee ingestemd. De senaat deed dat met algemene stemmen.
‘Ongevallen op hoofdwegen in vier jaar met 27 procent toegenomen’
12 oktober 2017 – Het aantal verkeersongevallen op het hoofdwegennet is in de afgelopen twaalf maanden opnieuw fors toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die de Stichting Incident Management Nederland (SIMN) heeft bekendgemaakt. Het aantal incidenten waarbij de bergingsbedrijven in actie moesten komen is in de afgelopen twaalf maanden opgelopen naar 25.963.
‘Kinderen en tieners steeds vaker betrokken bij ongevallen’
2 september 2017 – Kinderen en tieners raken steeds vaker betrokken bij (ernstige) verkeersongevallen. Er is sprake van een ‘zeer zorgelijke trend’, stellen organisaties die zich inspannen voor veiliger verkeer. Nu de scholen ook in de laatste regio (noord) maandag de deuren openen, pleiten de organisaties voor meer maatwerk in voorlichting (scholieren per gemeente bereiken), gericht toezicht op 50 km/u wegen in de ochtendspits en verbetering van de infrastructuur.
‘Aantal letsels door hoverboards drastisch gestegen’
9 juni 2017 – In 2016 vonden naar schatting 1.300 SEH-behandelingen in Nederland plaats naar aanleiding van letsel opgelopen tijdens gebruik van een hoverboard. Hoverboards zijn onder kinderen en jongeren populaire, zelfrijdende tweewielers zonder stuur en zitting waar niet mee op de openbare weg mag worden gereden.
‘Wetgeving afhandeling letselschade heeft geen meerwaarde’
29 mei 2017 – Demissionair minister Blok (Veiligheid en Justitie) is tevreden over de afhandeling van letselschade door verzekeraars. De minister stelt in antwoord op Kamervragen dat de Gedragscode Behandeling Letselschade (GBL) goed functioneert. Wel geeft Blok aan de vermeende hardere opstelling door verzekeraars aan te gaan kaarten bij de Letselschaderaad.
‘Wetsvoorstel affectieschade door Tweede Kamer aangenomen’
9 mei 2017 – Slachtofferhulp Nederland is verheugd, omdat door het wetsvoorstel ook nabestaanden en naasten in aanmerking zullen komen voor smartengeld. Het wetsvoorstel moet nog wel worden goedgekeurd in de Eerste Kamer.
‘Opstelling verzekeraars bij letselschade verhardt’
11 april 2017 – De opstelling van verzekeraars in letselschadezaken verhardt. Ze wijzen meer claims af en traineren de afwikkeling van dossiers. Dat blijkt uit een rondgang van EenVandaag onder tientallen gespecialiseerde letselschade advocaten en -kantoren.
‘Vergoeding letselschade jonge mannen en vrouwen gelijk’
14 augustus 2014 – Verzekeraars mogen letselschadevergoedingen voor jonge vrouwen niet anders berekenen dan voor jonge mannen. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht geoordeeld in een uitspraak over zo’n kwestie.